Prima   -  Noutăți - SEMINAR: „CADRUL NOU DE REGLEMENTARE A EFICIENȚEI ENERGETICE A CLĂDIRILOR”œ

SEMINAR: „CADRUL NOU DE REGLEMENTARE A EFICIENȚEI ENERGETICE A CLĂDIRILOR”œ

   
24.03.2011   1391 Accesări  

 

      

În Republica Moldova clădirile consumă 45% din totalul consumului de energie, ceea ce este de 2 ori mai mult decît cerința minimă pentru clădirile noi în țările europene. Pentru sporirea eficienței energetice a clădirilor Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) a inițiat un număr de activități importante și complexe pentru armonizarea cadrului normativ național în domeniul construcțiilor cu standardele europene.

Astfel, în perioada 24 - 25 martie 2011 este organizat seminarul cu tematica „Cadrul  nou de reglementare a eficienței energetice a clădirilor", care are drept scop armonizarea legislației Republicii Moldova la standardele europene pentru a îmbunătăți eficiența energetică în sectorul construcțiilor.

Pentru a beneficia de experiența țărilor europene în implementarea Directivei europene privind performanța energetică a clădirilor, ministerul a inițiat Proiectul internațional "Îmbunătățirea cadrului de reglementare a eficienței energetice în sectorul construcțiilor", cu sprijinul Fondului de acționari al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În cadrul proiectului au fost elaborate regulamente, metodologii, manuale pentru ingineri și soft-uri pentru certificarea energetică a clădirilor și inspecția cazanelor și a sistemelor de încălzire. Recomandările și primele proiecte ale acestor documente vor fi prezentate în cadrul seminarului.

Premisele care necesită sporirea eficienței energetice a clădirilor sunt: Moldova nu dispune de resursele energetice proprii și este importator al acestora. În acest context, reducerea consumului de energie este unul din mecanismele de asigurare a securității energetice a republicii, iar sectorul construcțiilor, de unul singur, poate atinge peste jumătate din ținta națională de economii stabilită în mărime de 20% către anul 2020. De asemenea, prețurile la resursele energetice sunt în creștere permanentă, capacitatea de plată a populației, însă, este insuficientă. Un alt motiv sunt evaluările recente care au demonstrat că potențialul de reducere a consumului de energie în clădiri constituie 30% - 50% din consumul actual, iar necesarul de investiții pe 1 m2 în scop de reabilitare termică constituie - 40-50 Euro/m2.

Situația în cauză se datorează vîrstei înaintate a clădirilor - între 20 și 60 ani; caracteristicilor inferioare de conservare a energiei, deoarece au fost construite după normativele vechi; sistemelor de încălzire ineficiente și lipsei posibilității de automatizare a acestora; precum și lipsei mecanismelor financiare eficiente pentru investiții în reparația capitală a clădirilor, etc..

Pe parcursul a două zile experții internaționali și locali vor propune recomandări privind: principiile generale și procedurile de calcul al performanței energetice a clădirilor, metodologia și instrumentul de calcul al performanței energetice a clădirilor, calcularea energiei termice, necesară pentru încălzirea spațiului, inspecția periodică a cazanelor și sistemelor de încălzire.

În continuare MDRC va iniția elaborarea Legii privind performanța energetică a clădirilor, cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (în prezent are loc preselecția consultantului internațional); adoptarea a peste 100 standarde europene în domeniul eficienței energetice a clădirilor și proiectării sistemelor inginerești (încălzire, alimentare cu apă caldă, iluminare, ventilare, condiționare); va armoniza documentele normative în construcții cu standardele europene; va crea cadrul instituțional și infrastructura necesară pentru certificarea energetică a clădirilor, precum și va elabora și implementa programele de reabilitare termică a clădirilor existente.

Pentru a transpune directiva europeană este necesar de a consolida eforturilor autorităților publice, mediului de afaceri, cetățenilor, instituțiilor financiare și a donatorilor străini pentru a crea condiții și mecanisme eficiente de implementare a proiectelor investiționale în domeniul eficienței energetice a clădirilor.

Din partea ADR Centru la seminar a participat specialistul în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor.

 

24 martie 2011

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării regionale și Construcțiilor