Prima   -  Noutăți - Îmbunătățirea modalităților de colaborare între ADR Centru și partenerii de dezvoltare

Îmbunătățirea modalităților de colaborare între ADR Centru și partenerii de dezvoltare

   
18.02.2011   1434 Accesări  

 

La 17-18 februarie Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a organizat  atelierul de planificare a proiectului  "Modernizarea serviciilor publice locale".  La această activitate au participat reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agențiilor de Dezvoltare Regională, Centru, Nord și Sud.

   

În decursul a două zile participanții au supus discuțiilor modalități de colaborare: instrumente de informare reciprocă, planificare și raportare comună, participarea la implementarea proiectelor finanțate din sursele GIZ și din sursele Fondului național pentru dezvoltare regional (FNDR).  Discuțiile au demarat de la necesitățile de dezvoltare ale ADR și MDRC, s-a identificat o listă de soluții, care urmează a fi trecute ulterior prin misiunea și obiectivele proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale".

În cadrul acestui proiect  GIZ a contractat o echipă de experți  în domeniul serviciilor publice comunale care să susțină dezvoltarea capacităților locale în acest sector. Dna Gabriele Janikowski a prezentat echipa de experți pentru sectorul de asigurare cu apă și canalizare, sectorul managementului deșeurilor și cel a eficienței energetice. În echipa de experți au fost incluse persoane cu experiență relevantă din Moldova și din alte țări. S-a discutat asupra principalelor activități planificate, modalitățile de conlucrare a echipei de experți cu beneficiarii proiectelor susținute financiar de către GIZ, dar și a proiectelor cu suport de la FNDR.

Consultanții GIZ au prezentat o informație amplă despre proiectele susținute financiar de către GIZ: istoric, logica intervenției, progresul proiectului și activitățile planificate. Participanții au avut posibilitatea să propună soluții de îmbunătățire a planului de implementare. S-a propus implementarea activităților în aceste proiecte să devină cît mai transparentă, să se realizeze în colaborare strînsă cu ADR, astfel  să se asigure transferul de experiență în implementarea proiectelor.

În Regiunea de Dezvoltare Centru  GIZ susține implementarea a două proiecte:

1. ,,Extinderea sistemului integrat de management a deșeurilor solide al orașului Șoldănești în 7 localități din raioanele Șoldănești și Rezina, amplasate în bazinul rîului Ciorna", aplicant: Primăria orașului Soldănești.

2. "Îmbunătățirea eficienței energetice a spitalului de la Orhei", aplicant: Consiliul raional Orhei.