Prima   -  Noutăți - Membrii Comitetului Director Local al proiectului ce prevede eficientizarea energetică a Liceului Teoretic "Alexei Mateevici” din Șoldănești au discutat despre progresul proiectului

Membrii Comitetului Director Local al proiectului ce prevede eficientizarea energetică a Liceului Teoretic "Alexei Mateevici” din Șoldănești au discutat despre progresul proiectului

   
04.04.2023   158 Accesări  

27.03.2023 - Orașul Șoldănești. Membrii Comitetului director local (CDL) al proiectului "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Alexei Mateevici", reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" și ai Departamentului de construcții al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) s-au întrunit în cadrul primei ședințe din acest an, pentru a discuta progresul înregistrat în privința realizării lucrărilor de construcție. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Liceului Teoretic "Alexei Mateevici", și a fost condusă de către managerul instituției, dna Pînzari Aliona.

Gazda evenimentului a informat participanții despre aspectele positive înregistrate în cadrul instituției de învățămînt de la demararea lucrărilor de îmbunătățire a mediului de învățare în liceu, dar a punctat deopotrivă și momentul tergiversării lucrărilor, care împiedică atingerea obiectivelor stabilite initial în termini proximi.

Membrii CDL au discutat cu privire la rezultatele obținute ca urmare a realizării activităților, pînă la acest moment, activitățile planificate pentru viitorul apropiat, dar și provocările apărute pe parcursul implementării proiectului de eficiență energetică.

Totodată, au fost discutate măsurile de asigurare a durabilității investițiilor făcute, iar beneficiarul s-a angajat să elaboreze și să prezinte periodic planurile de dezvoltare durabilă.

În cadrul ședinței, reprezentanta Comitetului local de cetățeni, dna Maria Nasu, a vorbit membrilor CDL despre activitățile desfășurate de comitet pe toată durata realizării proiectului, menționînd astfel provocările și lecțiile învățate de pe urma acestei experiențe.

Amintim că, pînă în present au fost executate peste 50% din volumul total al activităților planificate în cadrul proiectului. Astfel, aici avem peste 3450 m² de clădire renovate, 5530 m² suprafață interioară termoizolată, aproximativ 3000 m² pereți exteriori izolați, 744 m² suprafața ferestrelor și ușilor exterioare schimbate , dar și 745 m² suprafața planșeu izolat.

Aceste lucrări au îmbunătățit condițiile de studii pentru cele peste 70 de cadre didactice și 560 de copii care își fac studiile aici. Menționăm că în blocurile unde se desfășoară activitatea didactică de bază, lucrările au fost executate integral. Lucrările rămase țin de cantina liceului, două galerii, precum și sălile destinate activității sportive.

Proiectul „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Alexei Mateevici" din or. Șoldănești" este implementat de ADR Centru și finanțat de către Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).