Prima   -  Noutăți - Specialiștii ADR Centru sunt ghidați în procesul de implementare a strategiei regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)

Specialiștii ADR Centru sunt ghidați în procesul de implementare a strategiei regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)

   
30.09.2021   23479 Accesări  

Un grup de specialiști din cadrul ADR Centru a participat, în perioada 27-29 septembrie a.c., la un atelier de instruire organizat în cadrul unui proiect moldo-ceh privind aplicarea Sistemul Informațional Geografic (GIS) în procesul de implementare a strategiilor de dezvoltare regională.

Pe durata desfășurării atelierului, un expert ceh, specialist GIS în cadrul Agenției cehe GEOtest, a oferit participanților la instruire, informații relevante despre GIS și QGIS, elementele de bază privind editarea datelor de tip vector și alte detalii relevante subiectului discutat. Tot aici, specialiștii ADR Centru au avut ocazia să studieze partea teoretică și să exerseze practicele de utilizare a aplicației QGISun Sistem de Informații Geografice profesionist. În cele din urmă, specialiștii instruiți vor fi capabili să creeze hărţi și să opereze cu date de tip raster și PDF, precum și cu servicii de cartografiere şi surse OpenStreetMap. 

Cunoștințele și practicile accumulate urmează să fie aplicate în procesul de elaborare a planurilor regionale, dar și în prezentarea grafică a unor proiecte concrete. Se așteaptă că rezultatele acestui proiect vor declanșa un nou tip de planificare strategică în Republica Moldova, regiunile de dezvoltare devenind astfel mai atractive pentru investitori.

Activitățile prevăzute în proiect sunt finanțate de Agenția de Cooperare pentru dezvoltare internațională a Republicii Cehe. Implementarea proiectului fiind realizată de către Agenția cehă GEOtest în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Nord, Sud și Găgăuzia.