Prima   -  Noutăți - Membrii CRD Centru au efectuat o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Sud

Membrii CRD Centru au efectuat o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Sud

   
29.07.2021   730 Accesări  

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Centru au efectuat miercuri, 28 iulie 2021, o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Sud, pentru a se documenta în privința unor proiecte de dezvoltare regională implementate de ADR Sud. Însoțiți de reprezentanți Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud și consultanți regionali GIZ Moldova, membrii CRD Centru au vizitat mai multe obiective construite în cadrul proiectelor de dezvoltare regională în sudul țării.

La Leova, delegația din centrul Moldovei a vizitat Apeductul magistral Leova-Iargara, unde au avut posibilitatea să vadă stația de captare a apei din râul Prut, stația de tratare a apei, stațiile de pompare/repompare a apei și rezervoarele de apă supraterane construite în cadrul unui proiect regional de anvergură. În urma implementării proiectului „Modernizarea serviciilor publice de aprovizionare cu apă și canalizare a localităților din raionul Leova", aproximativ 50 mii de locuitori ai raionului Leova au acces la apă potabilă. Bugetul total al acestuia a fost de 64 milioane lei, dintre care 54 milioane au fost oferiți de Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ Moldova, aproximativ 9 milioane lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR), iar un milion de lei a constituit contribuția locală a raionului Leova.

Ulterior, delegația s-a deplasat la Căușeni, unde au vizitat Complexul sportiv multifuncțional construit în cadrul proiectului "Turismul sportiv în promovarea imaginii regiunii". Complexul conține 5 săli sportive și are o suprafață de 4 636m2, fiind conectat la toate rețelele utilitare (apeduct, gazoduct, canalizare, energie electrică) . Pentru activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect din Fondul Național de Dezvoltare Regională a fost alocată suma de 32306,6 mii lei, iar CR Căușeni a asigurat contribuția de 11347,0 mii lei.

Activitățile realizate în cadrul proiectului au avut drept scop îmbunătățirea infrastructurii regionale în domeniul turismului sportiv și punerea în valoare a obiectivelor turismului sportiv în localitățile din raioanele Căușeni, Cimișlia, Cantemir și Ștefan Vodă. Totodată, acest proiect corespunde obiectivelor programelor de dezvoltare social-economică ale raioanelor Căușeni, Cimișlia și Stefan Vodă.

Tot la Căușeni, membrii CRD Centru au întreprins o vizită la stația de epurare a apelor uzate unde s-au desfășurat lucrări de reconstrucție și modernizare a stației.  Lucrările au avut un cost total de circa 46 de milioane de lei, dintre care circa 33 de milioane au fost alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, iar celelalte 13 milioane de lei au fost acoperite din contul contribuției Consiliului Raional Căușeni. La moment stația de tratare funcționează în regim de testare la o capacitate de 1200 de metri cubi din capacitatea totală de 2400 metri cubi de care aceasta dispune. Reconstrucția stației de tratare din Căușeni face parte din proiectul investițional "Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni" și reprezintă a doua etapă de implementare a acestuia. În cadrul primei etape, a fost construită rețeaua de canalizare în sectorul Valul lui Traian din orașul Căușeni, pe o lungime de 8,9 km, cu un cost de 8,4 milioane de lei. 

Vizita membrilor CRD Centru în Regiunea de Dezvoltare Sud a avut loc în cadrul unui proiect privind acordarea suportului pentru CRD din Regiunea de Dezvoltare Centru, finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de GIZ Moldova.