Prima   -  Noutăți - Misiune virtuală KfW în Republica Moldova

Misiune virtuală KfW în Republica Moldova

   
26.05.2021   2328 Accesări  

ADR Centru în calitate de Unitatea de implementare a proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centralăfinanțat de către Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW a participat la data de  25.05.2021, la prima rundă de ședințe virtuale de monitorizare a progresului înregistrat în implementarea proiectelor în curs de desfășurare în cadrul cooperării financiare germane.

Misiunea de monitorizare este compusă din: Doamna Marie-Christin Scholl-Jank, manager de portofoliu pentru dezvoltare urbană și regională în Europa de Est, Caucaz, Asia Centrală, KfW, șef de misiune Domnul Michael Pucher, inginer principal, dezvoltare urbană și regională, KfW și Domnul Sergiu Gutu, reprezentant local KfW.

Pe parcursul zilei s-au desfășurat 3 ședințe la care au participat reprezentanții companiei germane de consultanță și proiectare  C.E.S. , autoritățile publice locale din Strășeni și Călărași, operatorii de apă locali și reprezentanții Apă Canal Chișinău.

În decursul primei ședințe cu reprezentanții KfW, ADR Centru și compania de proiectare, au fost discutate reperele pentru anul 2021: Faza 1 / Faza 2, aspecte ce țin de realizările înregistrate în cadrul implementării proiectului, provocările și modalitățile de depășire a impedimentelor întîlnite în timpul realizării activităților planificate. Deasemenea au fost inițiate discuțiile privind inițierea fazei 2 din cadrul proiectului pentru care au fost semnate acordurile fianciare și de grant în valoare de 10 000 000 euro.

În cadrul ședinței dedicate autorităților publice locale și operatorilor de apă din Strășeni și Călărași s-a pus accent pe angajamentele specificate în acordul separat al proiectului privind reorganizarea operatorilor de apă din ambele raioane. Primarii orașelor au relatat statutul acestui angajament cît și dificultățile întîmpinate. Reprezentanții operatorilor de apă au prezentat în cadrul ședinței evoluția procedurii de actualizare și aprobare a tarifelor, care a fost finalizată la moment doar pentru Întreprinderea Municipală din Călărași.

Pentru buna implementare a proiectului și asigurarea mentenanței infrastructurii ce va asigura aprovizionarea cu apă a două raioane, în cea de a treia ședință au avut loc discuții importante cu reprezentanții Apă Canal Chișinău - instituția care va gestiona și opera noua magistrală cu o lungime de aproximativ 53 km. În cadrul ședinței a fost analizată posibilitate și procedura de obținere a tarifului de transport al apei în vederea distribuirii, ce urmează să fie aprobat de ANRE.

Amintim că proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul total al investițiilor preconizate  constituie circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul Național de Dezvoltare Regională. 

În cadrul misiunii Marie-Christin Scholl-Jank a anunțat intenția Guvernului German de a aloca grantul adițional pentru faza III a proiectului în valoarea de 10 000 000 euro. Acesta ar asigura conectarea suplimentara a satelor din raioanele Strașeni si Călărași la magistrala Chișinău - Strășeni - Călărași.