Prima   -  Noutăți - Prima ședință online a Agenției de execuție a proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”

Prima ședință online a Agenției de execuție a proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”

   
17.07.2020   1430 Accesări  

Membrii echipei de implementare a  proiectului  ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" s-au întrunit astăzi, 17 iulie, în cadrul primei ședințe online, pentru a discuta progresul înregistrat în implementarea proiectului.

Irina Morari, manager de proiect, a informat participanții la ședință despre structura Agenției de execuție a proiectului (AEP) și regulamentul de activitate al grupului de lucru. Aici a fost nominalizată componența echipei de implementare, dar și responsabilitățile fiecăreia dintre părțile implicate în procesul de realizare a proiectului.

La etapa discutării progresului înregistrat în procesul de implementare a  proiectului au fost menționate activitățile realizate pînă la acest moment care prevăd semnarea acordurilor dintre entitățile parte a proiectului. Tot aici au fost menționate etapele parcurse în vederea instituirii Agenției de execuție a proiectului, dar și procedura de licitație pentru contractarea companiei de consultanță și proiectare. Membrii echipei de implementare au discutat și despre fazele următoare ale acestui proiect , care prevăd conectarea etapizată a localităților rurale din Strășeni și Călărași, parte a proiectului.

Eugen Secrieru, inginer în cadru AEP, a informat participanții la ședința online despre contractul de consultanță și realizare a proiectului tehnic. Iar, reprezentanții SA "Apă Canal" Strășeni și Călărași au prezentat situația cu privire la aprobarea tarifelor de către ANRE, dar și detalii despre cum decurge procedura de reorganizare a instituțiilor pentru a corespunde serviciului regionalizat de distribuție a apei.

Proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", este finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul proiectului  constituie circa 16,5 milioane de euro, dintre care 15 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 1,6 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul Ecologic Național.

Proiectul este prevăzut petru o perioadă de 4 ani, timp în care la magistrala care va fi construită vor fi racordați locuitorii orașelor Strășeni și Călărași,  iar la alocarea resurselor financiare adiționale sub formă de grant sau contribuție locală vor fi asigurate cu apă potabilă și localitățile rurale din raioanele menționate.