Prima   -  Noutăți - Ungaria și China vor susține în comun realizarea unui proiect de management al apelor în țara noastră

Ungaria și China vor susține în comun realizarea unui proiect de management al apelor în țara noastră

   
11.07.2019   841 Accesări   MADRM

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU și Excelența Sa, Ambasadorul  Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei în Republica Moldova, Sándor SZABÓ, au discutat, în după amiaza zilei de astăzi, despre o inițiativă trilaterală de susținere a unui proiect comun în domeniul managementului apelor în țara noastră, cu participarea Chinei și Ungariei. Oficialii au realizat un schimb de informații privind propunerile de proiecte expediate de partea moldavă pentru a fi analizate și apreciate de partea ungară și chineză și și-au reiterat disponibilitatea de a continua comunicarea și cooperarea pentru implementarea cu succes a proiectului.

În acest context, Ambasadorul Sándor SZABÓ a informat ministrul că până în prezent au fost expediate părții ungare studiile de fezabilitate pentru patru proiecte concrete, de asigurare cu apă potabilă a localităților țării noastre, iar împreună cu partea chineză urmează să fie luată decizia pentru care dintre acestea va fi oferită finanțarea, precum și a precizat că: "Proiectele vor fi finanțate din resursele financiare ale Chinei, beneficiind de expertiza și experiența în domeniu a Ungariei".

Drept răspuns, Doamna Ministru Georgeta MINCU a mulțumit Guvernului Ungariei pentru inițiativa lansată în vederea susținerii managementului apelor în țara noastră, menționând că: "Suntem deschiși pentru întrevederea trilaterală a părților pentru a discuta aspectele, inclusiv tehnice, pentru implementarea eficientă a proiectului".

În cadrul întrevederii s-a discutat și despre cea de-a IV-a sesiune a Comisiei interguvernamentale moldo-ungare pentru cooperare economică, ce va avea loc la începutul lunii septembrie la Chișinău, în care se preconizează semnarea unor memorandumuri de cooperare bilaterală. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și mediului va delega pentru participare la eveniment specialiști responsabili de domeniile de gestiune.

La final Excelența Sa, Sándor SZABÓ, a adresat o invitație oficială pentru Georgeta MINCU de a participa la Summitul în domeniul Apei, ce va avea loc în perioada 15-17 octombrie 2019, la Budapesta.