Prima   -  Noutăți - ”Crearea noilor oportunități de afaceri prin cunoașterea sporită despre dezvoltarea afacerilor bazate pe protecția mediului înconjurător” – un nou proiect lansat în Regiunea de Dezvoltare Centru

”Crearea noilor oportunități de afaceri prin cunoașterea sporită despre dezvoltarea afacerilor bazate pe protecția mediului înconjurător” – un nou proiect lansat în Regiunea de Dezvoltare Centru

   
14.12.2018   617 Accesări  

 

În perioada 10 - 14 noiembrie 2018 o echipă de specialiști din Regiunea de Dezvoltare Centru au participat la conferința de lansare în regiunea Östergötland, Suedia a proiectului ”Crearea noilor oportunități de afaceri prin cunoașterea sporită despre dezvoltarea afacerilor bazate pe protecția mediului înconjurător”.  Evenimentul  a avut loc în orasul Linköping.

Proiectul este implementat în parteneriat cu Consiliul Comitatului Östergötland, Suedia, fiind partenerul lider și Regiunea de Planificare Riga, Letonia și este finanțat din sursele Institutului Suedez. Perioada de implementare a proiectului este decembrie 2018 – decembrie 2019. Beneficiarii proiectului sunt Incubatoarele de Afaceri, precum și alte organizații de suport în afaceri din Regiunea Centru a Moldovei.

Scopul proiectului este creșterea cunoștințelor funcționarilor organizațiilor de suport în afaceri, în domeniul businessului și al politicilor orientate către protecția mediului înconjurător, astfel încât aceștia să poată oferi consultanță nemijlocit IMM-urilor, în funcție de domeniul de activitate.

În cadrul evenimentului de lansare, Marina Preteca-Neaga, șefa Secției relații internaționale și atragerea investițiilor, ADR Centru, a făcut o prezentare despre Regiunea Centru, prioritățile de dezvoltare regională, despre activitatea agenției Centru, precum și potențialul economic regional. 

“Așteptările noastre în urma implementării acestui proiect sunt optimiste, ne dorim cunoștințe noi acumulate din bunele practici, în special în ceea ce privește dezvoltarea afacerilor bazate pe protecția mediului, acestea ne vor ajuta să oferim consultanță multilaterală în cadrul incubatoarelor de afaceri regionale și alte centre de suport în afaceri și să susținem antreprenoriatul în toate sferele de interes. Iar activitatea privind elaborarea a unui proiect la scară largă și identificarea oportunităților de finanțare a acestuia va aduce mai multe investiții în regiune”, a menționat Eleonora Graur, președinte a raionului Rezina și CRD Centru, Consiliul raional Rezina fiind fondatorul Incubatorului de Afaceri Rezina.

În anul 2019 în cadrul proiectului, pentru a cunoaște necesitățile organizațiilor de suport în afaceri, în ceea ce privește acordarea consultanței în domeniul dezvoltării afacerilor bazate pe protecția mediului înconjurător, se va efectua un sondaj, în baza căruia, ulterior va fi elaborat un ghid informațional. De asemenea, vor fi organizate două ateliere de lucru - în Moldova și Letonia, cu implicarea actorilor relevanți; vor fi descrise și diseminate bunele practici din domeniul organizațiilor de suport în afaceri regionale; identificarea oportunității financiare pentru elaborarea și finanțarea unui proiect de scara largă din domeniul organizațiilor de suport în afaceri regionale.

Delegația Regiunii Centru a Moldovei, din care au mai făcut parte și Eni Natalia, consultantă a Incubatorului de Afaceri Călărași, Budeanu Dorin, administrator al Centrului de Suport al Businessului Ungheni și Paladiciuc Oxana, coordonatoare de Programe în cadrul  organizației pentru dezvoltarea sectorului ÎMM, a efectuat și vizite de studiu la Agenția Energiei din Estul Suediei, Parcul de business Vreta Kluster, Parcul științific și Agenția de Întreprinderi din municipalitatea Norrköping, precum și Oficiul de cooperare a Universității din Linköping. Astefel ei au avut ocazia să facă cunoștință cu activitatea organizațiilor menționate, care colaborează și acordă asistența necesară în domeniul dezvoltării afacerilor, cu accentul pe afaceri bazate pe protecția mediului înconjurător, având un rol semnificativ de prestator de servicii pentru antreprenori și potențiali antreprenori.