Prima   -  Noutăți - O nouă ședință de lucru privind construcția apeductului magistral Strășeni - Călărași

O nouă ședință de lucru privind construcția apeductului magistral Strășeni - Călărași

   
06.09.2018   1101 Accesări  

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici s-a întâlnit cu reprezentanții Băncii germane KfW pentru a discuta despre succesele proiectului de reconstrucție a apeductului magistral Strășeni -Călărași. La ședință ministrul a fost însoțit  de secretarii de stat responsabili de domeniul mediului și dezvoltării regionale, Valentina Țapiș și Dorin Andros.

În cadrul întâlnirii părțile au discutat despre Studiul de fezabilitate elaborat cu susținerea financiară a KfW, despre principalele condiții pentru obținerea finanțării din partea Guvernului Germaniei,  precum și următoarea etapă a proiectului ce prevede construcția apeductului magistral.

”Suntem conștienți că autorităților publice din țara noastră trebuie să vină cu o contribuție în valoare de 10% din suma totală a proiectului. Vom oferi această contribuție pe parcursul a trei ani din Fondul Ecologic Național. De asemenea, suntem dispuși să modificăm legislația privind serviciul public de alimentare cu apă si de canalizare pentru a reuși să oferim consumatorilor casnici un preț accesibil pentru servicii de calitate”, a precizat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, în cadrul ședinței cu partenerii KfW.

Reprezentanții băncii germane au comunicat că după etapa de aprobare a studiului de fezabilitate de către toate părțile implicate, inclusiv de către finanțatori, se va purcede la etapa de implementare a proiectului. Astfel, la finele anului 2019, ar putea să înceapă lucrările de construcție a apeductului magistral Strășeni - Călărași.

Menționăm, banca KfW, este unul dintre liderii sectorului bancar german şi una dintre cele mai mari bănci din Europa. Aceasta se orientează atât spre susținerea economiei naționale, cât şi spre acordarea suportului pentru statele aflate în tranziţie. Banca este prezentă în Republica Moldova din anul 1999, în special, pe segmentul infrastructurii sociale şi promovarea întreprinderilor mici şi mijlocii. La începutul anului 2015, KfW a deschis reprezentanța sa la Chişinău, care se subordonează Biroului KfW de la Kiev, Ucraina. Șeful biroului de la Chișinău este Sergiu Guțu.

 4 septembrie 2018

Serviciul informare și comunicare cu mas media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului