Prima   -  Noutăți - ADR Centru a finalizat un proiect regional în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare finanțat de Guvernul Slovaciei

ADR Centru a finalizat un proiect regional în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare finanțat de Guvernul Slovaciei

   
05.06.2018   1506 Accesări  

Astăzi, 5 iunie, în incinta Consiliului raional Ialoveni a avut loc conferința finală în cadrul proiectului „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar - Acces la apă potabilă sănătoasă, îmbunătățire a sănătății publice și administrare durabilă a sistemului de aprovizionare cu apă”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru). În rezultatul activităților de proiect finanțate de partenerii slovaci, au fost construiți 2,2 km de apeduct magistral pentru localitatea Bardar din raionul Ialoveni.

În debutul conferinței, oaspeții și participanții au fost salutați de Lilian Carmanu, președintele raionulu Ialoveni, Eduard Ungureanu, șeful Secției relații cu instituțiile de dezvoltare regională în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și Viorel Jardan, directorul ADR Centru.

În discursul său, Viorel Jardan, le-a mulțumit partenerilor slovaci pentru suportul acordat și a menționat că implementarea cu succes a activităților prezentate demonstrează faptul că Moldova are potențial de a valorifica fondurile pentru dezvoltare și merită încrederea partenerilor europeni.

Eva Balazovicova, reprezentanta Agenției pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, a prezentat activitățile și rezultatele proiectului. De asemenea, Angelika Matlohova, reprezentanta regiunii Senec, a vorbit despre experiența Slovaciei în domeniul apovizionării cu apă și canalizare.

Elena Caracuian, reprezentanta Centrului de sănătate publică Ialoveni, și Mihai Cotovan, directorul IMSP Spitalul Raional Ialoveni, au vorbit despre importanța consumului de apă calitativă pentru sănătatea populației.

La rândul lor, cu mesaje de recunoștință din partea comunităților beneficiare au venit și primarii localităților Bardar și Ruseștii Noi.

În urma implementării proiectului menționat urmează să fie construiți 14,8 kilometri de apeduct, iar beneficiari finali sunt circa 25 mii de locuitori, 29 insituții publice, 342 agenți economici și trei întreprinderi municipale de prestare a serviciilor comunale.  Proiectul menționat (etapa 2) este parte componentă a unui proiect raional care cuprinde 14 localități cu o lungime totală a apeductului nou consturit de aproximativ 45 de kilometri.

Amintim că proiectul regional „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar - Acces la apă potabilă sănătoasă, îmbunătățire a sănătății publice și administrare durabilă a sistemului de aprovizionare cu apă", în valoare de 935134 euro, a fost înaintat pentru finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională în cadrul Concursului de proiecte regionale pentru perioada 2017-2020. Cofinanțarea proiectului, în sumă de 120149 euro, a fost realizată de către Programul SlovakAid (Asistența Oficială de Dezvoltare a Guvernului Slovaciei), inclusiv 20000 euro din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok din Slovacia.