Prima   -  Noutăți - ADR Centru a prezentant rezultatele implementării proiectelor de eficiență energetică în cadrul Forumului de profil

ADR Centru a prezentant rezultatele implementării proiectelor de eficiență energetică în cadrul Forumului de profil

   
07.12.2017   1385 Accesări  

Reprezentanți ai ADR Centru au participat astăzi în cadrul forumului „Energia regenerabilă și Eficiența energetică în Republica Moldova” unde au fost prezentate oportunitățile de dezvoltare a energiei verzi în Moldova. În ziua forumului, mai multe autorități au prezentat realizările și planurile pe anii următori, iar reprezentanții Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene și programului UE Horizon 2020 au lansat propuneri de colaborare pentru oamenii de afaceri, autorități și mediul academic.

Specialiștii din cadrul secției Managementul proiectelor, ADR Centru, au prezentat, în cadrul unui panel de discuții, proiectele de eficiență energetică care se implementează în Regiunea  de Dezvoltare Centru. Actualmente, ADR Centru are în implementare 5 proiecte de eficiență energetică - 3 finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională și 2 proiecte finanțate cu asistență financiară și tehnică  GIZ. Acestea prevăd eficientizarea energetică a clădirilor publice în Orhei – Blocul chirurgical Spitalul Raional , Șoldănești – Centrul de Sănătate, Anenii Noi -grădinița de copii s. Hârbovăț. Suma totală a acestor proiecte este de peste 35 mln lei. Pînă la ziua de astăzi a fost izolată termic o suprafață de pe 10 mii m2, a fost renovată o termocentrală și instalate 3 sisteme solare de preparare a apei calde.

În cadrul discuțiilor Forumului oamenii de afaceri și reprezentanții autorităților s-au informat despre instrumente de finanțare disponibile, din partea BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), UNIDO (Organizația de Dezvoltare Industrială a Națiunilor Unite), Convenția Primarilor pentru Climă și Energie, precum și oportunități de finanțare bancară. Zilele Moldova Eco Energetică sunt la cea de-a șasea ediție. Evenimentul este organizat de Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Agenția pentru Eficiență Energetică și realizată la inițiativa Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.