Prima   -  Noutăți - Guvernul Poloniei va susține dezvoltarea orașelor din țara noastră printr-un proiect de revitalizare urbană

Guvernul Poloniei va susține dezvoltarea orașelor din țara noastră printr-un proiect de revitalizare urbană

   
06.07.2017   887 Accesări  

Guvernul Poloniei va susține dezvoltarea orașelor din țara noastră printr-un proiect de sporire a competențelor autorităților publice locale în domeniul dezvoltării și revitalizării urbane. Lansarea proiectului a avut loc astăzi, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în prezența mai multor  primari de municipii, experți polonezi și specialiști ai ministerului. La eveniment, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca a vorbit despre eficiența colaborării cu Ministerul Dezvoltării Economice din Polonia, despre principalele succese obținute în domeniul dezvoltării regionale pe parcursul ultimilor 6 ani, precum și a precizat așteptările de la proiectul lansat.

"Cel mai mult vor beneficia în acest proiect primăriile cu statutul de municipiu. Proiectul va derula în trei etape. Inițial vor fi create grupuri de lucru din care vor face parte reprezentanți ai municipiilor, ai agențiilor de dezvoltare regională, ai ministerului. Ulterior, aleșii locali și ceilalți specialiști vor fi instruiți și vor realiza și un schimb de experiență și bune practici în domeniul revitalizării urbane, iar în etapa a treia vor elabora concepte de proiecte ce vor participa la un concurs și vor obține finanțare de la Guvernul Poloniei. Pentru prima etapă vor fi oferiți circa 200 mii euro", a precizat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în debutul evenimentului. De asemenea, ministrul a precizat că după modificările legislație, este primul proiect în care municipiile beneficiază de suport pentru creșterea și dezvoltarea orașelor.

Totodată, ministrul Vasile Bîtca a mulțumit Guvernului Poloniei pentru suportul continuu oferit Republicii Moldova și încrederea acordată Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în realizarea proiectelor comune.

La rîndul său, Secretarul de Stat Adjunct al Ministerului Dezvoltării Economice al Poloniei, Pawel Chorazy a vorbit despre experiența țării sale în dezvoltarea orașelor și a dat asigurări de suport în dezvoltarea orașelor din Republica Moldova.

"Vom asigura suportul necesar autorităților din țara dumneavoastră în vederea revitalizării urbane și dezvoltării orașelor, bazându-ne pe experiența Poloniei în domeniu. Acest proiect nu este întâmplător, dar este un rezultat al cooperării eficiente pe parcursul ultimilor șase ani dintre ministerele pe care le reprezentăm", a subliniat Pawel Chorazy, Secretarul de Stat Adjunct al Ministerului Dezvoltării Economice al Poloniei.

 Menționăm, proiectul va fi realizat în perioada 2017-2019 și va oferi autorităților publice centrale și locale din țara noastră metodologii și exemple europene de dezvoltare a  programelor și proiectelor de revitalizare urbană și sporire a competențelor locale.


 6 iulie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor