Prima   -  Noutăți - Spitalul Raional Orhei a fost vizitat de o delegație a Ambasadei Suediei în Republica Moldova

Spitalul Raional Orhei a fost vizitat de o delegație a Ambasadei Suediei în Republica Moldova

   
18.05.2017   951 Accesări  

Astăzi, 18 mai 2017, IMSP Spitalul Raional Orhei, a fost vizitat de reprezentanții Ambasadei Suediei în Ucraina și Republica Moldova - în cadrul Proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" implementat de către ADR Centru cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Delegația de 12 persoane a fost însoțită de reprezentanții ADR Centru, administrația IMSP Spitalului Raional Orhei și reprezentanții CR Orhei.

În cadrul întrevederii, dna Palanciuc, a prezentat instituția și etapele modernizării acesteia în urma implementării numeroaselor proiecte cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei prin ADR Centru.

Importanța implementării proiectelor a fost menționată și de vicepreședintele raionului Orhei, dl Dorin Zghibarța „este o comoditate în prim plan pentru pacienți - nu doar din Raionul Orhei, dar și pentru cei din raioanele vecine, care beneficiază de serviciile Spitalului Raional Orhei".

La spitalul raional Orhei, la moment se implementează proiectul „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocului chirurgical al IMSP Spitalul raional Orhei" în cadrul căruia vor fi efectuate lucrări de izolarea pereţilor blocului chirurgical, schimbarea geamurilor şi uşilor, izolarea termică a acoperișului precum și izolarea planşeului subsolului.

Suma totală a investițiilor necesare pentru realizarea proiectului este de 8 670 960,00 lei. Din Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR) au fost solicitați 8 070 960,00 lei, iar contribuția din partea aplicantului fiind de 600 000,00 lei.

Pentru acest an Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat din FNDR suma de 3 milioane lei. Astfel, după selectarea antreprenorului se va purcede la inițierea propriu-zisă a lucrărilor planificate pe o durată de 12 luni.

Tot aici Agenția de Dezvoltare Regională Centru a realizat cu suportul tehnic și financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) proiecte investiționale de schimbare a ferestrelor și ușilor exterioare ale Centrului Perinatal, instalarea sistemului de monitorizare a energiei, renovarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare la blocul pediatric, instalarea de ferestre eficiente energetic pentru blocul terapeutic, izolarea termică a pereților exteriori a blocului terapeutic, instalarea a trei puncte termice la trei blocuri ale spitalului, reconstrucția rețele termice exterioare, instalarea punctelor termice individuale dar și completarea sistemelor clasice existente de apă caldă menajeră cu colectoare solare.

Foto credit: CR Orhei