Prima   -  Noutăți - La Chișinău și-a deschis lucrările Forumul Internațional în domeniul urbanismului și dezvoltării durabile

La Chișinău și-a deschis lucrările Forumul Internațional în domeniul urbanismului și dezvoltării durabile

   
20.04.2017   839 Accesări  

Astăzi, la Chișinău, și-a deschis lucrările Forumul Internațional "Urbanism și dezvoltare durabilă", ediția a II-a. Obiectivul evenimentului este de a analiza cele mai eficiente practici de dezvoltare durabilă și de a genera recomandări operaționale ce ar transpune politicile urbane în serviciul cetățenilor. Forumul este organizat de Ambasada Franței în Republica Moldova  și se va desfășura pe parcursul a două zile, la Muzeul Național de Arte.  

În debutul evenimentului, Jérémie Petit, Consilier de Cooperare și Acțiune Culturală în cadrul Ambasadei Franței la Chișinău a vorbit despre subiectele incluse pe agendă,  a salutat oficialii participanți și a subliniat scopul și obiectivele forumului. De asemenea, Jérémie Petit a precizat că programul forumului include și prezentarea oportunităților de cooperare și colaborare cu autoritățile publice locale din Franța.

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov a subliniat în discursul de salut, disponibilitatea ministerului de a coopera și a colabora în vederea schimbului de cunoștințe noi, necesare dezvoltării durabile a localităților, precum și a menționat că în cadrul panelurilor de dezbateri specialiștii ministerului vor oferi informații importante în dezvoltarea urbanismului și amenajării teritoriului.

 "Din punct de vedere istoric și cultural, orașele sunt o componentă fundamentală și decisivă a identității europene. Orașele sunt factorii cheie ai dezvoltării economice și ai inovației,  constituie focare de locuri de muncă, asigură rețelele de servicii sociale și culturale necesare pentru coeziunea socială și asigurarea condițiilor bune de trai. În cadrul forumului vom discuta provocările de urbanizare și oportunitățile de dezvoltare durabilă. Sper ca acest eveniment să se consolideze cooperarea dintre actorii implicați în dezvoltarea urbană și să sporească interesul pentru dezvoltarea politicilor urbane", a menționat în discursul de salut, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov. De asemenea, oficialul a mulțumit Ambasadei Franței în țara noastră pentru disponibilitatea de a susține organizarea unui forum de specialitate în capitală.

Conform agendei principalele subiecte ce vor fi discutate în a doua zi vizează rolul planificării teritoriale, participarea cetățenilor în realizarea proiectelor urbane, mobilitatea urbană sigură și accesibilă, precum și reabilitarea centrului istoric.

Forumul se va încheia vineri, 21 aprilie 2017, cu o sesiune de dezbateri, întrebări și schimb de experiență.

 

20 aprilie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor