Prima   -  Noutăți - Șase contabili ai ADR-urilor au participat la un seminar de instruire privind utilizarea noilor Standarde Naționale de Contabilitate

Șase contabili ai ADR-urilor au participat la un seminar de instruire privind utilizarea noilor Standarde Naționale de Contabilitate

   
30.07.2015   4091 Accesări  

La 28 iulie 2015, la Chișinău a fost organizat un seminar de instruire pentru șase contabili ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) cu tematica "Aplicarea noilor Standardele Naţionale de Contabilitate. Cadrul normativ şi aspecte practice". 

Seminarul de instruire a fost facilitat de Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova (ACAP) și susținut de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova". Evenimentul a avut loc la solicitarea partenerului instituțional al proiectului GIZ - Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC). Scopul seminarului a fost instruirea contabililor Agențiilor de Dezvoltare Regională cu noile cerințe legislative privind Standardele Naţionale de Contabilitate (SNC). 
 În prima parte a seminarului, instructorii Lidia Foalea și Natalia Hăbășescu au vorbit despre politicile contabile; modificări și erorile estimărilor contabile; precum și despre particularităţile contabilitaţii veniturilor din contul finanțărilor din bugetul Fondului Național de Dezvoltare Regională (FNDR), a finanțărilor obținute din granturi și din mijloacelor proprii.
Elena Taban, Natalia Hăbășescu și Tatiana Bîlba, în partea a doua a seminarului, au prezentat participanților detalii despre creanţele şi investiţiile financiare; particularităţile contabilităţii diferenţelor de curs valutar şi de sumă apărute din diferite surse; particularităţile contabilităţii subvenţiilor în cadrul ADR; precum și despre auditul acordului de finanțare (GIS fond).
 La sfârșitul evenimentului participanților le-au fost înmânate certificate.

Natalia Zagaiciuc, contabil șef al ADR Centru a comunicat că astfel de instruiri sînt foarte utile și a ținut să mulțumească reprezentanților GIZ care au organizat acest seminar. „Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei organizează în permanență diverse sesiuni de instruire pentru specialiștii antrenați în dezvoltarea regională fapt pentru care sîntem foarte recunoscători. Aceste lecții practice ne ajută foarte mult în munca de zi cu zi. Este foarte important să fii în pas cu ultimile modificări și aici cu ajutorul partenerului nostru german reușim să facem față noilor provocări”, a mai adăugat dna Zagaiciuc.
Standardele Nationale de Contabilitate (SNC) se aplică de către entităţi de la 1 ianuarie 2015 cu titlu obligatoriu. 
 Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională
a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.