Prima   -  Noutăți - S-au dat start lucrărilor de renovare a sistemului de apă și de canalizare al blocului pediatric al spitalului din Orhei

S-au dat start lucrărilor de renovare a sistemului de apă și de canalizare al blocului pediatric al spitalului din Orhei

   
13.12.2012   2354 Accesări  

 

La 12 decembrie 2012 s-au dat start lucrărilor de renovare a sistemului intern de alimentare cu apă rece, apă caldă și a sistemului de canalizare al blocului pediatric al spitalului din Orhei. Suma investiției se cifrează la aproximativ 857 mii de lei și este acoperită de proiectul GIZ "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", din resursele adiționale oferite de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru. Această contribuție se încadrează în măsurile de optimizare a eficienței energetice a spitalului din Orhei, gestionate prin intermediului Agenției de Dezvoltare Regională Centru.

Lucrările vor dura două luni calendaristice. Tot din fondurile adiționale oferite de BMZ, urmează să fie termo-izolate blocurile terapeutic și pediatric, să fie modernizat sistemul de iluminare exterioară pentru tot spitalul. De asemenea, vor fi înlocuite geamurile și ușile blocului terapeutic și vor fi instalate 3 puncte termice la 3 blocuri (chirurgie, boli infecțioase și pediatrie).

Șirul investițiilor în spitalul regional din Orhei a început de la activismul comunității și al administrației raionale, care a înțeles că renovarea instituției nu este doar o prioritate locală, ci și una regională. Apoi, cu sprijinul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a fost elaborat un studiu care a oferit soluții practice de creștere a eficienței energetice a spitalului. Asta deoarece 10% din bugetul anual, ceea ce constituie circa 4 milioane de lei, sunt cheltuite pentru a acoperi facturile la gaz, electricitate și apă.

Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei a mai oferit maternității din Orhei peste 100 de mii de euro pentru înlocuirea ferestrelor și pentru instalarea unui sistem inteligent de monitorizare a consumului de energie la spital. De asemenea, a fost angajat un manager energetic, care va administra acest sistem. 

 Recent, la 7 decembrie 2012, spitalul din Orhei a fost decernat la Gala "Moldova Eco Energetica" la categoria "Cel mai bun Proiect de Eficiență Energetică în sectorul public".

Experiența de succes a spitalului regional din Orhei servește drept model pentru instituții similare. Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății, este preconizat ca nouă spitale să dețină acest statut. Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.